top of page
Search

את בחרדה - קנביס, פרוזאק או שיחה עם פסיכולוגית - מה טוב בשבילך?





בשנה האחרונה, לא מעט נשים צעירות הגיעו אלי, כשהן מבקשות להפגש בדחיפות. אולי אפשר כבר היום?

או מחר בבוקר?

מה קרה אני שואלת?

תשובה שכיחה היא שהפונה אינה נרדמת בלילות, מאד חרדה, מאד מתוחה ולא יודעת יותר מה לעשות.

אבל בשבוע שעבר, לאחר שקבעתי פגישה עם פציינטית, היא התקשרה למחרת היום ואמרה לי שהרופא רשם לה תרופה נגד חרדה, והיא מעדיפה כרגע לנסות פתרון תרופתי.

נתקלתי גם לא אחת בפציינטיות, מאלו שמדגישות שאינן ממהרות לפתרון התרופתי, אבל הן מעשנות קנביס לפני השינה כדי להרדם. כי זה הרי לא תרופה.. !?


האמת הפשוטה הינה שבמציאות אין פתרונות פלאים.

נכון שכולם מאד ממהרים ואין זמן להתמודד עם בעיות, רוצים רק שהן תעלמנה כדי שנוכל להמשיך בחיינו. אבל בעיות לא נעלמות, הן מסתתרות בפינה שקטה ומחכות להזדמנות להרים ראש. להערים על פתרונות הפלאים שכביכול התגברו עליהן. וכשזה קורה, זה לא תמיד ברגע שהכי נוח לך ובדרך כלל לא בעצמה שזה היה בתחילת הדרך, אלא בעצמה חזקה יותר.


מה זה חרדה בכלל?

חרדה שונה מפחד. פחד הוא כאשר יש בפנייך בעיה מוגדרת, למשל את עומדת לעבור עקירת שן בינה אצל רופא השיניים, זה מאד מפחיד. ברור שאת מפחדת. זו אינה חרדה, מפני שהמקור לדאגה שלך ידוע לך.

חרדה תהיה תגובה נפשית למצב כללי כלשהו, שאינך יודעת לומר מה מציק לך, או שאת יודעת להצביע על הרבה דברים שמציקים לך, אבל אף אחד מהם לא נראה לך המקור לתגובה הרגשית.

חרדה הרבה פעמים תתעורר במקומות לא חשובים במיוחד, כמו בסופר מרקט, במקום רועש מאד או אולי שקט מאד, ולפעמים, לפני השינה, כשמשתרר שקט, ומתוכו מגיחות המחשבות.


לדוגמא: אם את בהריון וחוששת מאד מהלידה, זו איננה חרדה. אבל אם אינך מרגישה פחד גדול מהלידה, ובכלל אין לך יכולת להצביע על משהו שהינו גורם לחוסר יכולתך להרדם (בדוגמא שבמאמר זה) כדאי ואפשר לברר - מה גורם לך לתגובה הרגשית שלא נותנת לך להרדם בלילות.

אולי זה קשור לאמהות? אולי לזוגיות? אולי עולות בך אסוציאציות לדברים שקרו במשפחתך שנים רבות קודם לכן? ברור הסבות לכך לא חייב להיות תהליך ארוך, לפעמים קל למדי לפחות לשלול את כל מה שלא קשור לעניין. עצם השיח על זה עם פסיכולוגית, עצם עשיית הסדר, מביא לרוגע באופן מהיר למדי. כך אני מבחינה אצלי בקליניקה.


איך זה קורה?

זה קורה מפני שגורם משמעותי בהחמרת החרדה, היא הבהלה מהחרדה. נשמע מסובך? ממש לא.

את לא ישנה בלילות, זה מאד מלחיץ, ואז בגלל שזה מלחיץ - לא ישנים בלילות- מה הבעיה שלי? מדוע אינני ישנה? אולי יש לי בעיה חמורה? אולי הבריאות שלי לא בסדר? או אני מתחילה להיות שונה? בן הזוג שלי מתחיל להיות מאד מבוהל גם הוא. אולי קורה משהו חמור?

המחשבות מתחילות להציף את הראש, פעמים רבות חמורות בהרבה מן הבעיה עצמה. נוסיף לזה את גוגל שמציף עבורנו ים של אינפורמציה, חלקה אינה רלבנטית, חלקה אינה נכונה, חלקה אינה מובנת לנו.... מה קשור ומה לא קשור? את מוצפת.


ולכן שיחה מרגיעה.


אבל מה הבעיה לעשן קנביס לפני השינה? זה מרדים אותי, כסטודנטית כולם עשו את זה סביבי אומרת לי שרית. פשוט אמשיך בכך. או אקח כדור שהרופא נתן לי פעם ביום, מה שיעזור לי להתמודד במהלך היום. או יעזור לי להרדם בלילה.


יש לכך כמה חסרונות.

החסרון הראשון כמו שאני רואה אותו, הוא שהפתרון הוא משהו חיצוני. הפעולה שאת עושה היא שאת לוקחת מרשם לתרופה, ובולעת אותה בכל פעם שאת נזקקת לה. אם זה מתבצע במקביל, או לאחר שעשית נסיונות אישיים להבין את הבעיה ולפתור אותה, ובינתיים ללא הצלחה, הרי שההחלטה לקחת תרופה מובנת בהחלט.


אבל אם לקיחת התרופה או הקנביס באים במקום לעשות נסיונות להבין ולהתגבר בכוחות עצמך על הבעיה, זה מותיר את הפתרון בשטח חיצוני לך. כלומר: את תלויה במישהו או משהו שיספק לך פתרון.

תלות במשהו חיצוני, זה דבר שמעודד תחושה של חולשה, ואפילו של חוסר אונים.

נכון שבהתחלה זה סבבה לגמרי, עישנת קצת ונרדמת. מה הבעיה? אפילו היית עליזה קצת.


אבל מה אם התינוק שלך בוכה?

אם עדיין אין לך ילדים, אבל את רוצה בכך, איך הקנביס ישפיע על הטיפול בו?

שלא לדבר על הנקה, אבל לא רק זה. על הריכוז. על סיפוק צרכיו שלו לפני צרכייך שלך?


והרי כל תהליך של הריון ולידה מעורר חששות פחדים וחרדות. ואולי פתאום יאסר עלייך לעשן קנביס או לקחת תרופות - איך תתמודדי אז?

האם החרדה הישנה תצוץ לה עכשיו כשאין את הפתרון החיצוני המנחם הזה? תצוץ ותצטרף אליה חרדה חדשה, איך להתמודד כאשר הפתרון שלי (הקנביס) נאסר עלי?


נוסיף לכך שתרופות וקנביס עם הזמן ההשפעה שלהם פוחתת וצריך להגדיל את המינונים. ועל תופעות הלוואי עוד לא דברתי בכלל!


למה בעצם לא ללכת לשיחה או שתיים או שלוש - ולהתמודד באומץ מול החרדות שלך?

אולי תגלי שהן לא כל כל מפחידות ושאת יכולה בכוחות עצמך להתמודד עם רובן. ושהשינה בלילה אמנם לא מובטחת, אבל אם עד עתה נהגת לישון בלילות, קרוב לוודאי שיכולת זו תחזור די מהר.


אני מבינה ויודעת שגם סוגיית הכסף חשובה, וגם הזמן, צריך לתמרן בין עבודה, משפחה, עיסוקים, לא קל למצא שעה פנויה. אבל זה אפשרי. בימינו יש גם פגישות זום או סקייפ ומדוע שלא תשקיעי גם בעצמך?


את הכי חשובה, דאגי לעצמך! דאגי לעצמך ואז גם תוכלי לדאוג גם לאנשים ולנושאים אחרים היקרים לליבך.


והערה אחרונה, חשובה מאד, קנביס רפואי הינה תרופה מבורכת במצבי חולי שונים, וככזו היא מאד עוזרת. מאמר זה אינו מתייחס לקנביס הרפואי, אלא לעישון כהרגל חיים של צעירים, שנעזרים בעישון כמרפא לקשיי שינה וחרדה.


Commenti


bottom of page