גמישות בטיפול הפסיכולוגי אונליין: התאמה למציאות משתנה
בשנים האחרונות, מאז מגפת הקורונה ועד למלחמה הממושכת בישראל שנמשכת כבר שנה, נדרשנו להסתגל למציאות שבה הניידות נעשתה מורכבת יותר ויותר. מגבלות שונות – אם בשל ריחוק גיאוגרפי, אזעקות חוזרות ונשנות, או בזמן הקורונה בשל איסורי תנועה מוחלטים – הקשו עלינו להתנהל כפי שהורגלנו. השינויים הללו הכריחו את כולנו למצוא דרכים חדשות להמשיך את השגרה, ויכולת הגמישות הפכה לנחוצה יותר מתמיד. עבור רבים מאיתנו, זו הייתה תקופה של ויתורים שנעשו בלית ברירה – ויתור על עיסוקים שהיו חלק בלתי נפרד מהיום-יום, ולעיתים גם על מקום עבודה. מחקרים מראים כי היכולת לגמישות נפשית היא כלי חיוני בתנאים של מצבי חירום ושינויים מהירים (Fletcher & Sarkar, 2013).
עם הזמן, הלחץ להשתנות הוביל לא רק את האנשים הפרטיים, אלא גם את הארגונים ומקומות העבודה, לאמץ גמישות תפקודית ולקדם עבודה במודל היברידי, המשלב בין נוכחות פיזית לעבודה מרחוק. החסרון הפך גם ליתרון, או כפי שאומרים לפעמים עשו מהלימון לימונדה. כיום, יותר ויותר אנשים ממשיכים לעבוד במתכונת זו, המשלבת בין מפגשים פנים אל פנים לבין עבודה מרחוק.
במאמר זה, ארצה להתמקד בגישה ההיברידית הזו גם בטיפול הפסיכולוגי. בקליניקה שלי אני פוגשת לא מעט נשים שמתמודדות עם אילוצים שונים שמקשים על האפשרות להגיע למפגש טיפולי פנים אל פנים. לסיבות שכבר ציינתי נוספות נסיבות החיים, כמו נשים שמנסות לשלב בין עבודה תובענית לבין מחויבויות משפחתיות, נשים שמתגוררות רחוק מהקליניקה ומטופלות שנמצאות במצבים בריאותיים המגבילים את ניידותן. אם בעבר נשים אלו ויתרו מראש על הטיפול, הרי שכיום קיימת האפשרות לטיפול אונליין. השאלה אם טיפול כזה יכול להוות חלופה מתאימה למפגשים הפיזיים מעסיקה לא מעט נשים, עוד יותר בתקופות של חוסר ודאות או במצבים שבהם הנסיבות אינן מאפשרות שגרה רגילה (Suler, 2004).
יתרונות הטיפול אונליין – לשמור על המשכיות הקשר הטיפולי
בעבר, מפגשים טיפוליים אונליין לא היו שכיחים, אך בשנים האחרונות, במיוחד בעקבות מגפת הקורונה, הפכו לטכניקה נפוצה יותר. אני פוגשת נשים רבות שמצאו שטיפול אונליין הוא אפשרות יעילה שמאפשרת להן להמשיך את הטיפול גם בתקופות שבהן המפגש הפיזי אינו מתאפשר (Norcross & Lambert, 2018).
בקליניקה שלי עולים נושאים מגוונים סביב הריונות, טיפולי פוריות, הפלות וכדומה. לא פעם נשים נמצאות בקושי של ניידות – גם אם מצב הבריאות אינו אוסר זאת, לעיתים העייפות של הטיפולים מביאה לצורך במנוחה. הטיפול אונליין מציע גמישות שמאפשרת להן להמשיך בתהליך. עבור חלקן, האפשרות להמשיך לטפל בנפש גם בתקופות כאלה, מבלי להרגיש שוויתרו על התמיכה הנדרשת, חשובה מאוד להמשך ההתמודדות בצורה בריאה (Kashdan & Rottenberg, 2010).
בנוסף, מגבלות תנועה ותקופות של חוסר ודאות הן בדיוק התקופות שבהן חשוב לשמור על רצף טיפולי שמעניק תחושת עוגן, גם כאשר כל העולם מחוץ לחלון נראה מסובך והעתיד נראה לא ברור. יש בכך מימד של ביטחון, שמאפשר להמשיך את החיים, למרות התנאים החיצוניים הלא פשוטים.
יחד עם זאת, יש לזכור שלמרות יתרונות הטיפול אונליין, ישנה חשיבות רבה למפגש הפיזי, שמאפשר חיבור אישי ואינטימי שרק פגישה פנים אל פנים יכולה לספק. בעיני, חשוב גם שהמטופלת תכיר את המרחב הטיפולי, גם אם היא ממעטת להגיע אליו. מפגש פנים אל פנים בקליניקה מאפשר יצירת חיבור אישי המעמיק את הקשר הטיפולי לאורך זמן. כך ניתן לשלב בין מפגשים פיזיים ומקוונים ולשמר את החוויה הטיפולית תוך התאמה למציאות המשתנה.
גמישות בטיפול כחלק מהחיים עצמם
נשים רבות חוות במהלך החיים מצבים שבהן הן נדרשות לאזן בין דרישות סותרות. הטיפול עוזר להן לראות את האפשרויות, להרחיב את הפרספקטיבה, ולהבין שלא כל שינוי מצריך ויתור. במקום זאת, הגמישות מאפשרת להן לשמור על איזון ולתפקד בצורה טובה, גם כאשר הנסיבות אינן אידיאליות.
עבור נשים שמתגוררות בחו"ל, כמו ישראליות בארה"ב, טיפול אונליין מציע גשר שמאפשר להן להמשיך ולשמור על הקשר התרבותי והשפתי החשוב להן. גם במקרים כאלו, אני ממליצה לשלב בין מפגשים מקוונים למפגשים פיזיים כאשר הן מבקרות בארץ, כדי לשמור על הקשר הרגשי החזק שנבנה בטיפול.
גמישות היא לא רק דרך להתמודד עם אילוצים, אלא גם דרך להרחיב את היכולות האישיות ולהתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ ואתגרים בלתי צפויים (Bonanno, 2004).
סיכום – גמישות בטיפול וגמישות בחיים
בסופו של דבר, החיים דורשים גמישות. גמישות בטיפול אונליין מאפשרת לשמור על רצף טיפולי גם כאשר הנסיבות מקשות על מפגש פיזי. עם זאת, המפגש הפיזי נותר חיוני לחיזוק הקשר הבינאישי ולבניית חוויות משותפות בין הפסיכולוגית למטופלת. השילוב בין טיפול אונליין לבין מפגשים פיזיים הוא דרך להתגמש ולהתאים את עצמכן למציאות המשתנה, תוך שמירה על יציבות ותמיכה נפשית לאורך כל הדרך.
ביבליוגרפיה:
Kashdan, T. B., & Rottenberg, J. (2010). Psychological flexibility as a fundamental aspect of health. Clinical Psychology Review, 30(7), 865-878.
Bonanno, G. A. (2004). Loss, trauma, and human resilience: Have we underestimated the human capacity to thrive after extremely aversive events? American Psychologist, 59(1), 20-28.
Norcross, J. C., & Lambert, M. J. (2018). Psychotherapy relationships that work: Volume 1: Evidence-based therapist contributions. Oxford University Press.
Suler, J. (2004). The psychology of cyberspace: Online therapy and self-help groups. CyberPsychology & Behavior, 7(5), 509-517.
Fletcher, D., & Sarkar, M. (2013). Psychological resilience: A review and critique of definitions, concepts, and theory. European Psychologist, 18(1), 12-23.
Comments