בימים אלה, כאשר הקורונה משאירה אותנו בבית, נראה לכולנו שהעולם התהפך על הראש. שום דבר אינו כפי שהיה. עוד ועוד תקנות סוגרות עלינו ותחושת החופש שכל כך חשובה לנו -- נדמה כאילו היא נלקחת מאיתנו. זו היא אחת הסיבות העיקריות לחרדה שתוקפת רבים מאתנו. אנו מרגישים שאין לנו שליטה על המצב. חוסר השליטה מביא להתפתחות תחושה של חוסר אונים והדרך לחרדה קצרה ביותר.
בואו לא נתבלבל, יש כרגע במציאות שלנו דברים גדולים מאיתנו שבאמת איננו שולטים בהם, אבל יש גם דברים רבים אחרים שהשליטה בידנו ואותם נחזק וכך נתחזק אנו ובני ביתנו. ההתחזקות הזו תעזור לנו לעבור את המשבר בשלום ואולי גם מחוזקים כפרט וכמשפחה.
אז מה תעשי?
תשמרי על לו"ז מסודר:
מה עושים ביום רגיל? קמים בשעה קבועה, 7 או לעתים יותר מוקדם אם יש ילדים צעירים בבית, אוכלים ארוחת בוקר, מתלבשים בבגדי עבודה, מכינים את הילדים ויוצאים מהבית בשעה קבועה. המטרה היא להגיע לבית הספר ולעבודה בשעה קבועה. תשמרי על זה. כאשר המשתנה היחיד יהיה שהדרך נחסכת מאיתנו, כי מקום העבודה והלימודים הוא בבית.
נקבע לדוגמא שבשעה 9 כל אחד יושב ליד שולחן העבודה שלו עם משימות משלו. מהן המשימות?
ילדים אמורים ללמוד. הגדולים יותר כבר יודעים מהו חומר הלימוד שלהם, הצעירים זקוקים ליותר הכוונה. בכל מקרה המשימות הללו יתבצעו ליד שולחן העבודה, בשעות מוגדרות, עם הפסקות בין השעורים, עם ארוחת צהריים ושעת מנוחה.
למבוגרים יש משימות משלהם, מי שעובד מהבית, מי שמחפש עבודה, מי שכותב מחקר או קורא חומר לימודי, או מטפל באדמיניסטרציה משפחתית. לא לעסוק בעבודות הבית בשעות העבודה.
תחזקי את המשמעת בבית:
אני מציעה שנחליט להתייחס אל עצמנו כעובדים מהבית ואל ילדינו ללומדים מן הבית. נבנה סדר יום לכל המשפחה ונעשה הכל כדי לעמוד בו. נקבע תכנית ונעמוד בה בכל ימות השבוע. 5 ימי עבודה מהבית נשמע לי מינון נכון שניתן לעמוד בו, ויומיים, שישי שבת, חופשיים יותר, שגם בהם אפשר ורצוי לעשות תכנית.
בימי העבודה תתלבשי ותתארגני, ממש כאילו את עומדת לצאת לפגישה, גם אם הפגישה תהיה רק עם המחשב הביתי. תחליטי על סדר יום עבורך ועבור הילדים, שעות למידה /עבודה, הפסקות, ארוחות, שעת משחק/נגינה וצפייה בטלוויזיה. משימה זו תהיה קלה יותר לבצוע ברגע שהלמידה מרחוק תהיה מובנית גם מצד בתי הספר וכל שיהיה עליך לעשות זה להתאים את שעות העבודה הביתיות שלך לשעות בית הספר. אבל גם אז, לא לוותר לעצמך, לשבת בפינת העבודה, ולהעסיק את עצמך ממש כאילו היית עכשיו במשרד. נצלי את הזמן למלא את המשימות העומדות בפנייך.
למה זה חשוב? כי גבולות מכניסים סדר, וסדר מחזק תחושת שליטה ותחושת שליטה מפחיתה חרדה. זה נכון לגבי כולם מבוגרים וילדים. לגבי ילדים זה נכון שבעתיים. גבולות ומשמעת נותנים להם תחושה שאפשר לסמוך על ההורים ולא צריך לדאוג יותר מדי. לא פחות חשוב, זה מכין אותם לחיים כי הם צופים בהוריהם מתנהלים במצב משבר ולומדים כיצד להתנהל בעצמם בעתיד. זכרו, תמיד כהורים, ילדיכם צופים בכם, פחות חשוב מה אתם אומרים והכי חשוב מה אתם עושים וכיצד אתם עושים זאת.
תשמרי גם על השקט!
כשכל בני הבית נמצאים בבית כל הזמן, יש צפיפות ורעש בלי הפסקה. תקבעי שעות מנוחה, בהן כל אחד או בחדרו או עם אוזניות בחדרים משותפים. מי מההורים הנמצא בבית, יהיה בחדרו/חדר העבודה והשקט חייב להישמר. שעה שקטה מכניסה הרבה רוגע לתוך הבית. מוסיקה מוסיפה גם היא נעימות לבית, ואולי זו הזדמנות לגלות ביחד סוגי מוזיקה שלא הכרנו קודם לכן, והזדמנות ללמד את הילדים להאזין למוסיקה שאנו אוהבים. מדוע לא תקבעי שעת מוסיקה ובתורות, כל אחד ישמיע לאחרים שיר או קטע מוסיקה האהוב עליו ואולי גם יספר עליו קצת לאחרים?
יום שישי התכנית יכולה להשתנות. קמים שעה יותר מאוחר, אולי מבשלים או אופים עם הילדים, מנקים את הבית/ מכבסים, אפשר וכדאי לשתף את כולם בעבודות הבית.
שבת יום מנוחה. הרווחנו אותו לאחר שהיינו במשטר כל השבוע… :)
תשמרי על איזון נכון לשיח המשפחתי:
נושא הקורונה באוויר ואי אפשר לא לדבר עליו? תתפלאי דווקא אפשר! מצד אחד, לילדים כבר בטח נמאס לשמוע מנושא שהם לא לגמרי מבינים לעומק, ואולי גם המבוגרים צריכים לנוח?
לכן לא לדבר בכלל על הנושא במהלך יום העבודה. לא להשאיר רדיו או טלויזיה פתוחים בבית. מספיק פעם אחת בבוקר אם רוצים, ואחת בערב. ההורה הסקרן יציץ בעדכונים בטלפון אם הוא חייב. רוצים לפתוח רדיו? שמעו מוסיקה! זה מייצר מצב רוח טוב ואוירה אופטימית. זה מה שאנו זקוקים !
מצד שני, מה אם הילדים שואלים?
תגידי להם שאין הרבה חדש, ותדברו על זה אחרי הלימודים, או בארוחת הערב. התייחסות רגועה שלכם רק תשקיט אותם, ומלל רב נוטה להלחיץ ולהוציא את כולם מריכוז.
תתחזקי חוגים ותחביבים:
מה עוד את עושה בשגרה? נפגשת עם אנשים? הולכת לשעור יוגה או נגינה?הילדים הולכים לחוג ציור או אלקטרוניקה? חפשי בזום את החלופה. אולי תגלי, שיכול להיות נחמד שהילד עושה חוג בזום בחדר השני, ואין צורך להביא ולהחזיר אותו. את גם תוכלי, בזמן שהתפנה, לחזור ליוגה או שיעורי פסנתר או צרפתית שויתרת עליהם! הילדה חובבת ריקוד? ראו בלט מפריס, קונצרט מגרמניה הצגה, או תערוכה, הכל אונליין. לשמור על שגרה!
וכן, גם לנצל את הזמן שהתפנה לדברים שלא הספקת וגם לכך שבגלל המצב כל כך הרבה אופציות פתוחות היום אונליין ברחבי העולם לכל מי שיחפוץ. ובערב? מתי קראת ספר בפעם האחרונה? הספריה סגורה? לא נורא, גם אם אין ספר על המדף שמחכה לך, הרבה ספרים נמצאים חופשי לקריאה וגם להשמעה אונליין. עולם מלא נמצא בתוך הקופסא הקטנה שקוראים לה מחשב שלפני עשרות בודדות של שנים לא היתה בכלל קיימת…
לסיכום!
לסיכום, שמרי על סדר יום קבוע, הצמדי לשגרה כאל כוכב הצפון, הקשיבי לילדים אבל אל תתני להם להכתיב את סדר היום. הפחיתי באיפורמציה מעוררת מתח, שימי מוסיקה, עסקו בחוגים ופעילויות חברתיות בזום ותהנו מכל רגע מזמן האיכות הזה שנפל על כולנו משמיים (אם נתעלם לרגע מהסבה לכך….). כך תשמרי על עצמך, על ילדיך ועל משפחתך, התקופה המלחיצה הזו תזכר לילדים גם לטובה ותהיה לגורם משפחתי מחזק. העיקר שנהיה בריאים ונשמור על מורל גבוה!
Comments